Miksi haluan puhua pikavipeistä

Ihan aluksi yksi kysymys. Milloin te olette kuulleet viimeksi puhetta tai juttua pikavipeistä? Milloin tätä on tullut telkkarista tai lehdistä, tai milloin olette kuulleet kenenkään edes puhuvan ääneen pikavipeistä porukan kesken?

Pikavipit ovat nimittäin yksi suomalaisten salaisuuksista, josta kuitenkin vaietaan tarkkaan. Vaikka melkein 50000 suomalaista hakeaa pikavippejä joka kuukausi, niin tähän suhteutettuna näistä ei puhuta juuri yhtään. Ja kun puhun nyt pikavipeistä, niin tarkoitan sillä myös kaikkia muita samantyylisiä lainoja jotka voivat kulkea hieman eri nimillä. Esimerkiksi pikaluotto on suunnilleen sama kuin pikavippi, samoin kuin pikalaina.

Miksi pikavipeistä ei puhuta?

Pikavippien huono maine on tavallaan niiden etunakin siinä mielessä, että ihmiset eivät halua niistä puhua. Kun joku ottaa pikavipin tai lainan, niin yleensä siitä ei kerrota kenellekkään ellei ole ihan pakko. Ja pakko on yleensä vasta sitten, kun ollaan jo pahoissa ongelmissa.

Toisaalta tämä hiljaisuus tarkoittaa sitä, että näiden lainojen huonoista puolista tai vaaroista ei valisteta niin paljon. Suurin ongelma tämä on 18-vuotiaille, jotka ovat liian nuoria ollaksen kuullut tarpeeksi pikavippien vaaroista, mutta jotka voivat kuitenkin hakea vippiä netistä jos niin haluavat. Varsinkin kun vielä lainaa 18-vuotiaana on lähes ainoastaan mahdollista saada netistä.

pikavippi

Elikkä mitä enemmän me näistä jutuista olemme hiljaa, sitä enemmän me altistamme muita myös niiden vaaroille.

Yllytys tähän kirjoitukseenkin lähti nimittäin siitä, kun kuulin erään tuttuni tyttären joutuneen pikavippien kanssa ongelmiin. Hän on muuten viisas ja fiksu tyttö, mutta kun oli muuttanut yksin opiskelemaan, ja tarvitsi rahaa kipeästi, oli kääntynyt vippien puoleen, tietämättä kunnolla mitä teki.

Vaikka vipeistä saa tietoa netistä kyllä jos etsii, niin monilla hakusanoilla ensiksi tulee vain sivustoja jotka kauppaavat näitä lainoja. Luotettavaa tietoa on tosi vaikea löytää, sellaista joka olisi aika puolueetonta.

Sen takia tärkeää olisikin kuulla näistä asioista muilta tutuilta. On paljon merkityksellisempää kuulla lainojen vaikutuksista vaikka omalta tädiltä kuin lukea jostain anonyymiltä nettisivulta.

Kun ei oikein vaikuta että tulevat tai tämä hallitus näille lainoille mitään tekisi, on meidän suomalaisten otettava vastuuta omien läheistä opastamisesta. Älkää siis pelätkö puhumasta pikalainoista, oli se sitten yleisesti tai hakemasta apua. Se on pahinta mitä näiden kanssa voi mielestäni tehdä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *